Poble Sec celebra les seves primeres festes

Les Festes i el règim

Al 1943, es van celebrar per primera vegada les festes majors del Poble Sec. Portaven el nom de “Fiesta Mayor y Feria del Paralelo” i es van dur a terme del 22 de juliol al 12 d’agost.

Els espectacles i atraccions van ocupar tot el Paral·lel i els carrers del voltant: Jocs infantils, proves d’esports, concursos de bellesa, malabars, carrosses… fins i tot les atraccions d’Autopark van sortir als cercaviles.

No obstant això, la situació que es vivia als carrers no era tan alegre com semblava. Entre la música i els càntics, el règim de Franco vivia el seu punt més àlgid i l’ombra de la postguerra seguia causant estralls. És per això que aquestes primeres festes del Poble Sec amagaven un tarannà propagandístic, ja que va ser el “Sindicato Educación i Descanso” qui va organitzar les mateixes. Aquest sindicat, regit pel règim de Franco, organitzava activitats artístiques, culturals i esportives per a la classe obrera.

Clicant sobre la imatge, podreu accedir al capítol 33 del NO-DO. Publicat el 16 d’agost de 1943, es pot observar la transformació del Paral·lel durant les festes, deixant els dies grisos (almenys superficialment) de costat.

NO-DO nº33| Imatges d’arxiu de la Filmoteca Española i RTVE
Comparteix